Over de fotograaf

Heel lang geleden, toen ik nog op de basisschool zat, zaten er 3 Ruud’s in mijn klas; Ruud v/d B., Ruud P. en ondergetekende, Ruud C. Telkens als er een proefwerk, werkstuk of iets anders gemaakt werd, moesten we de eerste letter van onze achternaam erbij zetten. Dit om verwarring voor de leraar te voorkomen.

Mijn naam is Ruud Claessen, aangenaam. Geboren in ’82 en getogen in Linne. Een jaar of 10 geleden verhuisde ik naar de ‘grote stad’ Roermond, waar ik nog steeds woonachtig ben (tegenwoordig in Herten), samen met mijn vriendin Nathalie. In diezelfde periode werd ik besmet met het fotografie-virus. Nergens anders dan bij de Kruidvat kocht ik mijn eerste digitale camera, met maar liefst 2 Megapixel aan brute kracht. Kosten noch moeite werden gespaard, dus ik kocht er meteen de grootste en duurste geheugenkaart bij, met een enorme capaciteit van 64Mb. Tegenwoordig zou zo’n kaart na 3 foto’s vol zijn, maar destijds was het de crème de la crème.

Het hek was van de dam.

Amper een jaar later was er de eerste digitale spiegelreflex, en vanaf toen werd het alsmaar serieuzer. Ik fotografeerde alles wat los en vast zat, en na een tijdje begon ik met de eerste fotoshoots, veelal van vrienden en collega’s. In 2007 fotografeerde ik mijn eerste bruiloft, die van mijn oom.

Ruud@BosS_21

Ondertussen is het 2019 en zijn we een stuk of 300 bruidsreportages en honderden andere opdrachten verder. Maar ook na 8 jaar als zelfstandig fotograaf word ik nog steeds blij als ik die klik hoor. En voel. Als ik na een bruiloft of fotoshoot thuis de foto’s naar mijn computer kopieer, voelt het net als pakjesavond. Sinds begin 2014 fotografeer ik ook graag weer lekker ouderwets met fotorolletjes. Oude tijden herleven wanneer ik wacht op de ontwikkelde negatieven, net als vroeger wanneer ik op vakantie was geweest.

Ik vind het te gek om met mensen te werken en ze op hun mooist vast te leggen. Om die mooie, lieve, grappige en ontroerende momenten te vereeuwigen. Herinneringen maken die je nooit meer vergeet. Dát is mijn passie, en daarom past het beroep van fotograaf zo perfect bij mij.

Naast fotograaf ben ik ook gewoon een mens. Al lang voordat ik fotografeerde was ik muzikant, alleen worden de gitaren tegenwoordig lang niet meer zoveel gebruikt als de camera’s. Maar muziek is nog altijd een grote passie, al is dat nu meer het luisteren ervan. Een goede plaat op vinyl kan ik zeker waarderen, net zoals een goede Cubaanse of Dominicaanse sigaar op zijn tijd. Ik geniet heel erg van koken en uit eten, van reizen en van de natuur, en van een mooie rit op mijn oldtimer brommer door de prachtige natuur van Limburg. De term ‘bourgondiër’ is me dan ook op het lijf geschreven. Ik ben gek op mijn huisdieren (een hond, een kat en een chinchilla) en op sushi en Friends. Maar als mijn schema het enigszins toelaat, vind ik het ook heerlijk om af en toe even helemaal niks te doen.

Dat ben ik in een notendop. Meer weten? Vraag het me gerust! Of kom gezellig langs voor een kop koffie.

asim-bari.com-0426_cS_1200